MENÜ

Sibel Eraslan Hanım Kardeşimizin Bu Yazısını Herkese Okutmanızı Şiddetle Tavsiye Ediyoruz!
HABERLER
01 Ocak 2019 19:29
9 yorum
Sibel Eraslan Hanım Kardeşimizin Bu Yazısını Herkese Okutmanızı Şiddetle Tavsiye Ediyoruz!


Hadisleri inkardan sonra sıra Kur’an’a mı geldi?

Prof. Mustafa Öztürk'ün ‘Kur'anı Kerim’ hakkında bazı sempozyumlarda söyledikleri ve KURAMER'de neşredilmiş ifadelerinden yola çıkarak alevlenen tartışma hocanın restiyle sona erdi. Almanya'ya çekip gideceğini işittik. Destek bulacağı açık...

Öztürk, tarihselci yaklaşımlarıyla bilinen bir kişi. Özetle, Allah'ın vahyini, manalar ve kavramlar olarak indirdiğini, Rasulullah'ın da bu manaları belleyip, Arap diliyle ifade ettiğini söylüyor. Bu hüküm çerçevesinde Öztürk, Kur'an’ın Hz. Peygamberin dönemindeki örfler içerisinde, o asrın düşünsel dünyası ve kelimeleriyle vücut bulduğunu söylüyor. Bu şartlar altında Kur'an tarihsel bir metin haline geliyor.

Aslında bu epey eski bir tartışma. ‘Kur'an, kadim midir’ şeklinde Emeviler döneminden bugüne kadar gelirken özü pek de değişmedi... 19. yy'dan sonra artarak kültleşen, tanrısız tanrı olarak sorgusuz sualsiz maruz kaldığımız modernizmin baskısıyla, zaten 2 asırdır hayattan kovulmuş kutsala dair, ölgün bir ruh çağırma seansı.

Prof. Öztürk, Cihad ile ilgili Kuramer tarafından basılmış makalesinde, “Kur'an Mekke döneminde özellikle Yahudiler hakkında olumlu bir dil kullanmasına rağmen, Tevbe suresi 29. ayette, aynı zümrenin ‘Allahsızlar’ diye nitelendirilmesi arasındaki uçurum”a dikkat çeker.“Kur'an’daki bu keskin üslup ve tikel hüküm değişikliklerinin tek tek ve lafzen Allah tarafından belirlendiği kanaatinde değilim” der... Cihad ile ilgili ayetlerin ‘Allah'ın ahlakiliği’ tartışmasını getireceğini ifade eder. (Kuramer de bunu basar)

***

Diyanet bu konuda isim vermeden açıklama yapmak zorunda kaldı diyerek hayıflanan arkadaşlarımız var. Tam aksini düşünüyorum. Diyanet zaten böyle durumlarda konuşmalı. Akademi odalarındaki felsefi tartışmaları müslümanların güncel meselesiymiş gibi gündeme getiren ilahiyat çevrelerini üzüntüyle seyrediyoruz.

“Cihad ayetlerini haşa Allah Teala inzal etmedi, Hz. Peygamber kendi güncelinden yaşam hikayesinin içindeki ihtiyaçlarından dolayı söyledi” mi denilecek?

Kimse bana, ama fıkıhta ikinci bir görüş var, kelamcıların bazıları der ki demesin. Ben buna çok net ifadeyle “Yazıklar Olsun!” diyorum. Allah aşkına Kitabınızdan şüphe ve mahcubiyet içindeyseniz, bari hoca olmayınız...

***

“Asrın idrakini söyletmeliyiz İslam'ı” nakaratı, maalesef İslam'ın güncellenmesi adı altında komplekslerle kıvrandığımız bir savunma mekanizmasına dönüşüyor. Kuvvetle esen hadisleri reddetme rüzgarından sonra şimdi de ayetlerin hangisini Allah söyledi haşa hangisini Peygamber söyledi ye mi geldik... Bu nasıl bir hezeyan?

Bu nasıl bir yoksullaşma...

Yahu ‘Allah’ derken bile, insanın içi bir toparlanır, kendine bir çekidüzen verir. Ezan okunduğunda “Aziz Allah” diyen sıradan insan, güya alim geçinen bu adamlardan çok daha mutmaindir inanın buna!

Star Gazetesi / Sibel Eraslan / 26 Aralık 2018 Çarşamba

http://www.star.com.tr/yazar/hadisleri-inkardan-sonra-sira-kurana-mi-geldi-yazi-1420976/

YORUM YAZ
PAYLAŞ
KULLANICI YORUMLARI
  • nida özdemir
    10 Ocak 2019 23:58
    ALLAH RAZI OLSUN SENDEN
  • Erdal Soysetenci
    03 Ocak 2019 06:26
    Diyanet İhsan Şenocak gibi hocaları atmaya devam ederse şahsımda ve millet nezdinde pek itibarı kalmayacak ve bu tür sapkın düşünceler yayılıp yayınlanmaya devam edecek Rabbim bizden ömür alsın Cübbeli hocamıza versin Allah başımızdan eksik etmesin
  • Mustafa Karali
    02 Ocak 2019 10:35
    İsmi lazım değil, geçen sene televizyon da program yapan bir profesör, suyu sol eliyle içince tepki gösteren bir izliyeciye açtı ağzını yumdu gözünü. Bunlar aynı hindistanda ki öküzler gibi kutsal. Hiç birşey diyemezsin, dokunamazsın . Herşeyi onlar bilir. Mütevazı olup, tamam kardeşim yanlış oldu bir an dalgınlığıma geldi demek bu kadar mı zor? Kalp kıran, Kabe’yi yıkmak gibi olduğu bildirilmiş ken, bu onur, bu gurur nedir? Sizi her dinleyen sizin bildiklerinizi bilseydi sizi dinlemezdi zaten. Suç bizde, okuma yok, merak etme yok, dini bilgimiz eksik, samimiyet yok, ciddiyet yok. Ama ÖLÜM ‘de var.
  • izzet ÇALIK
    02 Ocak 2019 07:05
    Helal olsun. Yüreğinize ve kaleminize sağlık. Mevlâ utandırmasın
  • Yasemin Meydancı
    02 Ocak 2019 05:48
    Birçok erkek ten yürekli çıktın helal olsun kalemine sağlık
  • Canbekir
    02 Ocak 2019 05:26
    Sibel Hanım duygularımızı en derin şekilde dile getirmişsiniz. Ben devlet başkanı olsam Diyanet işleri başkanlığının sözcüsü yapardım sizi çünkü onlarca Profosor hak etmiyor. Allah razı olsun sizden
  • Osman dogan
    02 Ocak 2019 01:16
    Allah razı olsun duyarliliginiz icin
  • Aysel Reyhan Arslan
    01 Ocak 2019 21:36
    Allah kaleminize ve yüreğinize kuvvet versin razı olsun sizden
  • Selçuk demir
    01 Ocak 2019 18:54
    Allah razı olsun.Rabbim sayılarınızı artırsın...
YORUM YAZ