MENÜ

Ramazân-ı Şerîf'in On Beşinci Gece ve On Beşinci Gün Namazları
HABERLER
26 Mayıs 2018 05:35
8 yorum
Ramazân-ı Şerîf'in On Beşinci Gece ve On Beşinci Gün Namazları

ONBEŞİNCİ GECESİ NAMAZLARI

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مَرْوَانَ عَنْ أَبِي يَحْيٰى عَنْ أَبِيهِ رَضِيَ اللّٰهُ تَعَالٰى عَنْهُمْ قَالَ: سَمِعْتُ بِضْعًا وَثَلاَثِينَ رَجُلاً كُلُّهُمْ يُوثَقُ بِهِ يَقُولُونَ: «مَنْ قَرَأَ فِي النِّصْفِ مِنْ رَمَضَانَ أَلْفَ مَرَّةٍ قُلْ هُوَ اللّٰهُ أَحَدٌ فِي مِائَةِ رَكْعَةٍ لَمْ يَمُتْ حَتّٰى يَرٰى فِي مَنَامِهِ مِائَةً مِنَ الْمَلاَئِكَةِ ثَلاَثُونَ مِنْهُمْ يُبَشِّرُونَهُ بِالْجَنَّةِ وَثَلاَثُونَ مِنْهُمْ يُؤَمِّنُونَهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَثَلاَثُونَ مِنْهُمْ يَعْصِمُونَهُ مِنْ أَنْ يُخْطِئَ وَالْعَشْرُ الْبَاقُونَ يَكِيدُونَ لَهُ مَنْ عَادَاهُ.»

Muhammed ibni Mervân, Ebû Yahya’nın, babasından (Radıyallahu Anhum) şöyle rivâyet ettiğini nakletmiştir.

“Kendisine güvenilen otuz küsur kişinin şöyle buyurduklarını işittim:

“Herkim ramazânın yarısında (onbeşinci gecesinde) kılacağı yüz rekatta bin kere Kul hüvallâhü ehad okursa, rüyasında yüz melek görmedikçe ölmez.

Onlardan otuzu kendisini cennetle müjdelerler, diğer otuzu kabir azabından güvence verirler, öbür otuzu da onu hata yapmasından korurlar, geri kalan on ise kendisine düşmanlık edenlere karşı tuzak kurarlar.” (Taberânî, Kitâbu’d-du’â:140, no:917, 2/1228-1229)

Muhammed ibni Alî (Radıyallahu Anhuma) dan, merfû’an (isnâdını Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)e ulaştırarak), şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur:

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ رَضِيَ اللّٰهُ تَعَالٰى عَنْهُ: «مَنْ صَلّٰى لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ رَمَضَانَ وَلَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ مِائَةَ رَكْعَةٍ يَقْرَأُ فِيهَا بِقُلْ هُوَ اللّٰهُ أَحَدٌ أَلْفَ مَرَّةٍ لَمْ يَمُتْ حَتّٰى يُبَشَّرَ بِالْجَنَّةِ.»

“Herkim ramazânın yarı gecesinde ve şa‛bânın yarı gecesinde yüz rekat kılar da, onlarda bin kere Kul hüvallâhü ehad okursa, cennetle müjdelenmedikçe ölmez.” (İbni Ebi'd-dünya, Fedâil-ü şehr-i ramazân, no:9, sh:40)

رُوِيَ: «فِي لَيْلَةِ نِصْفِهِ أَرْبَعُ رَكَعَاتٍ يَقْرَأُ فِي كُلِّ رَكْعَةٍ الْفَاتِحَةَ مَرَّةً وَالْإِخْلاَصَ عَشْرَ مَرَّاتٍ.»

Rivâyet olunduğuna göre:

“Ramazân-ı şerîfin yarı gecesinde kılınacak dört rekatın her birinde bir Fâtiha, on kere de İhlâs okur.”(Muhammed Hakkı en-Nâzilî, Hazîne-tü’l-esrâr, sh:38)

 

ONBEŞİNCİ GÜNÜ NAMAZI

رُوِيَ: «فِي يَوْمِ نِصْفِهِ اثْنٰى عَشَرَ رَكَعَاتٍ فِي كُلِّ رَكْعَةٍ الْفَاتِحَةُ مَرَّةً وَأٰيَةُ الْكُرْسِيِّ مَرَّةً وَ﴿إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ﴾ ثَلاَثَ مَرَّاتٍ وَيَقْرَأُ بَعْدَ الصَّلاَةِ أٰيَةَ الْكُـرْسِيِّ.»

Rivâyet olunduğuna göre:

“Ramazân-ı şerîf ayının yarı gününde oniki rekat kılar ki, her rekatta bir Fâtiha, bir Âyetü’l-Kürsî, üç kere de İnnâ Enzelnâ okur. Namazdan sonra ise Âyetü’l-Kürsî okur.” (Muhammed Hakkı en-Nâzilî, Hazînetü’l-esrâr, sh:38)

YORUM YAZ
PAYLAŞ
KULLANICI YORUMLARI
  • İlknur kızıltaş
    30 Mart 2023 05:39
    Selamun aleyküm hocam Allah sizi başımızdan eksik etmesin inşallah hocam Ramazanın 15inci günü ikindi namazından sonra siz demiştiniz patlama olcakmı inşallah olmaz hocam değiniz gibi secdeye yatıp subbuhun kuddusun diyecez Allahım inşallah olmaz Rabbim bizlere acısın affetsin inşallah merhametine sığındım affeyle ya Rabbim aminnn
  • İhvan
    08 Mayıs 2020 01:25
    Allah razı olsun hocam sizi başımızdan eksik etmesin.hayırlı uzun ömürler versin.sağlık afiyet ihsan etsin.
  • Yüsra Doruk
    30 Mayıs 2018 09:10
    Nafile namazlara kaza diyerek niyet edilmez. Ya kaza kılın ya da bu namazı kılın. Yalnız kaza kıldığınız zaman bu namaza verilen mükafatları alamazsınız. Her rekatta fatiha okunuyor. En güzeli 2 rekatta bir selam vermektir.
  • Selim
    30 Mayıs 2018 08:29
    Selamün aleyküm hocam .. Bir hadis ş.te روى البخاري (2057) عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ قَوْمًا قَالُوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، إِنَّ قَوْمًا يَأْتُونَنَا بِاللَّحْمِ ، لَا نَدْرِي أَذَكَرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ أَمْ لَا فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( سَمُّوا اللَّهَ عَلَيْهِ وَكُلُوهُ Haram şeye hinzir maddesi alkol maddesi olan gidaya besmele küfre mueddi ...oldugu için şüpheli gidaya besmele çekilmez..? Zibhi esnasinda besme çekilip çekilmedigi belli olmayan et.e besmele çekilir yenir ...? Bir.de اكل طعامكم الابرار hadisi şerifi nin devamiolarak "sizde takvadarlarin taamini yeyin" .. cümlesi varmidir .yoksa bu sadece makulu kavl mi dir .. Allah razi olsun.
  • Bee amora
    29 Mayıs 2018 22:06
    Hocam selamin aleykum. Ben yurtdisindan bir takipciinizim hic bir sohbetinizi kacirmiyorim Allah sizden razi olsun. Fakat dunku sohbeette kafama bisey takildi, gusulsuz oruc tutulurmu? Cunku gusulsuz niyet edebilirsiniz dediniz sohbette.
  • Serkan
    29 Mayıs 2018 18:01
    Kaza namazlari niyet edilerekte yapilabilir mi ? Örn; niyet ettim en ilk kilamadığım sabah namazi kaza etmeye diye Fatiha ve 10 ihlas oluyarak .
  • Gavsin evladi
    29 Mayıs 2018 14:10
    Ilk rekkatalarda fatiha suresi okuncak dimi kac rekatda bir selam verilcek ve bu namaz icin gunduzden destek alinabilir mi
  • Leyla özdemir
    29 Mayıs 2018 10:54
    15.gecesi Kaza namazı kılsam da aynı sevapları alabilirmiyim?
YORUM YAZ